توتها از بهترین میوهها هستند که نه تنها دارای طعم بسیار عالی میباشند، بلکه حاوی فیتوکمیکالها هستند که شگفتی میآفرینند و باعث بهبود و تعدیل سلامتی میشوند. توت دارای فیبر بالا و قند نسبتاً پایین است، بنابراین اگر در حد متعادل مصرف شوند، موجب تغییرات شدید انسولین نمیشوند.
انواع مختلف توت دارای مقادیر متفاوت از مواد مغذی هستند.
شاه توت (BLACKBERRY)
محققان انجمن تغذیهی آمریکا (USDA) شاه توت را در مقایسه با 40 نوع میوه ی تازه ی دیگر، به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی قرار دادهاند که دارای فیتوکمیکالهای قوی مثل آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانهای است که رنگ سیاه شاهتوت از آن ناشی میشود. شاهتوتها خواص مفیدی برای سلامتی دارند؛ از جمله جلوگیری از عفونتهای دستگاه ادراری، سرطان، بیماریهای وابسته به سن و حملات مغزی. شاهتوت از ساخته شدن کلسترول بد (LDL) که منجر به بیماریها و حملات قلبی میشود جلوگیری میکند. علاوه بر این شاهتوت دارای ویتامین های A ، C و املاح روی ، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است.
طبق گزارش انجمن رژیم غذایی آمریکا (USDA) توت فرنگی از نظر میزان آنتی اکسیدان بین 40 نوع میوه و سبزی، بعد از شاهتوت در رتبهی دوم قرار دارد. توتفرنگی و شاهتوت غنی از فیبر غذایی و منگنز هستند و ویتامین C بالاتری نسبت به انواع توت دارند.
آنتیاکسیدانهای توتفرنگی شامل آنتوسیانین و اسید چرب غیراشباع الاژیک میباشد که با عوامل سرطان زا مبارزه میکنند. ترکیبات آنتیاکسیدان که در توتفرنگی وجود دارند از اکسیداسیون کلسترول بد یا LDL جلوگیری میکنند، بنابراین در پیشگیری از بیماریهای قلبی موثرند. توت فرنگی دارای مقادیر بالای اسید فولیک ، فیبر غذایی و پتاسیم است.
تمشک (RASPBERRY)
تمشک غنی از آنتوسیانینهای ضد سرطانی نظیر اسیدهای چرب غیراشباع الاژیک اسید، کوماریک اسید و فرولیک اسید است. تمشک حاوی کلسیم، ویتامینهایی نظیر A ، C ، E ، اسید فولیک و فیبر میباشد. فیبر تمشک، فیبری محلول به نام پکتین است که باعث کاهش میزان کلسترول میشود. طبق یافتههای دانشمندان، تمشک در پیشگیری از سرطان مری و دیگر سرطانها موثر است.
نکتهی قابل توجه این است که باید از مصرف زیاد آب تمشک خودداری کرد، چرا که هر لیوان آب تمشک دارای میزان قابل توجهی قند فروکتوز است. حتی آب تمشکی که به آن شکر اضافه نشده باشد، قند بیشتری نسبت به یک لیوان نوشابه دارد. بنابراین همانند سایر میوهها توصیه میشود که در حد متعادل مصرف شود.
در صورت مصرف بالای توت، قند موجود در تمشک میزان انسولین را افزایش میدهد که البته این موضوع توسط فیبری که کمک به تأخیر در جذب قند میکند تا حدودی جبران میشود.
توت و بیماریهای قلبی
فیبر محلول موجود در توت، میزان کلسترول را کاهش میدهد. یک گروه از فیتو کمیکالها، فلاوونوئیدها هستند که نه تنها با تقویت جدار رگهای خونی، بلکه با کمک به کاهش شکلگیری لختههای خونی، خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند. فلاوونوئیدها در انواع توت، مرکبات ، کلم بروکلی ، پیاز ، کرفس ، سیب، گلابی ، انگور و زیتون یافت میشوند.
توت و سرطان
عصارهی توتفرنگی و شاهتوت بهطور خارقالعادهای از رشد سرطان سینه و دهانهی رحم جلوگیری میکنند. عصارهی توت فرنگی، موثرترین عامل در کاهش رشد سلولهای سرطانی سینه است.
زنجبیل
یا زنجفیل گیاهی است با نام علمی ZINGIBER OFFICINALE که به نام عمومی
GINGER در دنیا مشهور است. از نام های دیگر آن می توان به جربیل و زنزبیل
نیز اشاره نمود. البته گونه های دیگری از این گیاه نیز وجود دارد که در
ادامه توضیح داده می شود. زنجبیل، گیاهی است چند ساله که دارای ریزوم های
غده ای است. ساقه های گیاه به طور عمودی از ریزوم ها خارج شده و در انتها
به گل های زرد و زیبا منتهی می شوند. برگ های این گیاه پهن بوده و با
غلافی به ساقه های متصل شده اند. قسمت مورد استفاده زنجبیل، بیخ آن است که
پس از پژمرده شدن گیاه، آن را از زمین در می آورند و در تشتی چوبی ریخته،
به هم اصطکاک می دهند تا پوست روی آن گرفته شود و بعد مغز چوبی آن را خشک
می کنند. این گیاه بومی هندوستان است، ولی در نقاط دیگری از جهان از جمله
چین نیز وجود دارد. کشت این گیاه در نقاطی مانند جنوب آسیا، آفریقای
شمالی، جامائیکا، مکزیک و ژاپن معمول است.
کاربرد دارویی زنجبیل به هندوچین باز می گردد. نشانه های کاربرد آن در کتب دارویی چین پیدا شده است. در قرن سیزدهم با مشخص شدن خواص آن، مصرفش در آشپزی سراسر اروپا رایج شد. زنجبیل در عطاری های قرون وسطی جایگاه خاصی داشت و از آن برای درمان تهوع و نفخ استفاده می شد.
زنجبیل جزء گیاهان دارویی مهم بوده و دارای خواص متعددی از جمله ضد تهوع، مقوی قلب، ضد لخته شدن خون ، ضد باکتری، آنتی اکسیدان ، ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، ادرارآور، کاهش اسپاسم، محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ، افزایش ترشحات روده ای معدی، پایین آورنده ی کلسترول خون، محرک گردش خون مغزی و محرک هضم غذا می باشد.
از زنجبیل استفاده های متنوعی می شود. از کاربردهای جدید آن می توان پیشگیری از: تهوع و استفراغ، کم اشتهایی ، بی اشتهایی روانی ، اسپاسم روده، برونشیت، مشکلات روماتیسم را نام برد. در صنعت غذایی هم به عنوان چاشنی استفاده می شود.
در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که زنجبیل دارای خاصیت ضد سرطانی می باشد. جینجرول، مهم ترین جزء تشکیل دهنده ی زنجبیل که مسئول ایجاد طعم و مزه در این گیاه می باشد، از رشد سلول های سرطانی مخصوصا سرطان روده بزرگ در انسان جلوگیری می کند.
زنجبیل با افزایش ترشح بزاق دهان و آنزیم های مجرای گوارشی، به هضم و جذب مواد غذایی کمک می کند.
زنجبیل با بیرون راندن مخاط خلطی از ریه ها، به درمان آسم، برونشیت و دیگر مشکلات تنفسی کمک می کند.
زنجبیل نیروبخش، مقوی معده، بادشکن و ضد رقت خون می باشد. درمان کننده یرقان است. اگر پودر آن را روی پوست بدن مالش دهند، آن را تحریک و قرمز می کند. تقویت کننده حافظه، بازکننده کبد و قاطع بلغم است و رطوبات غلیظی که در روی جدار روده و معده چسبیده باشد، از بین می برد. زنجبیل را جهت فلج و ضعف اعصاب تجویز کرده اند. زنجبیل برای درمان اسهال ناشی از مسمومیت غذایی نیز مفید است. تشنگی را برطرف می کند. مخلوط زنجبیل با نبات و کندر را جهت جلوگیری از نفخ میوه های نارس تجویز کرده اند. ضماد زنجبیل جهت گری(داءالثعلب) و فرو بردن ورم سودمند می باشد. اگر زنجبیل را کوبیده و روی آبگوشت بپاشند، درد مفاصل را تسکین می دهد. علاوه بر این مالیدن زنجبیل خشک و آب تازه ی آن برای معالجه رماتیسم نافع است. برای غدد فوق کلیه مفید بوده و ترشح هورمون کورتیزول را از این غدد زیاد می کند و بیشتر خواص زنجبیل به همین دلیل می باشد.
در چین از ریشه و ساقه ی زنجبیل به عنوان آفت کش برای دفع شته و هاگ های قارچ ها استفاده می شود.
با توجه به میزان متغیر اسانس زنجبیل که ارزش دارویی آن مزبوط به آن است، انواعی از زنجبیل که بالاتر از 5/1 درصد اسانس داشته باشند ارزش دارویی دارند. بنابراین در صورتی که زنجبیل کهنه باشد و یا به صورت پودر برای مدت طولانی مصرف نشود، کم کم اسانس(رایحه ی) آن کم شده و ارزش دارویی آن کاهش می یابد.
از انواع زنجبیل، انواع هندی، آفریقایی و جامائیکایی دارای ارزش بالا بوده، و نوع ژاپنی از ارزش کمی برخوردار است، طوری که نوع ژاپنی برای استفاده ی دارویی توصیه نمی شود.
مهم ترین ترکیبات زنجبیل شامل مواد بودار سوزاننده ای است که بیشتر اثرات اصلی آن مربوط به همین مواد است.
ترکیبات اصلی آن شامل: انواع قندها (50 تا 70 درصد)، چربی ها ( 3 تا 18 درصد)اولئورزین(4 تا 5/7درصد) و ترکیبات سوزاننده (1 تا 3 درصد) است.
یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه(6 گرم) حاوی 5 کالری، یک گرم کربوهیدرات و مقدار بسیار جزئی چربی، پروتئین و فیبر می باشد.
فرآورده های مختلفی از زنجبیل در سراسر جهان موجود است که شامل پودر، محلول الکلی، اسانس و عصاره ی تازه ی زنجبیل است. میزان مصرف آن تا سه گرم در روز بلامانع است. البته این میزان ممکن است به صورت 2 تا 3 نوبت مصرف شود(مثلاً سه نوبت یک گرمی) و یا به عنوان ضد تهوع می توان یک جا از 2 گرم آن استفاده کرد.
- در کودکان زیر دو سال نباید استفاده شود.
- مصرف زیاد زنجبیل موجب سوزش سردل می شود.
- افرادی که سنگ کلیه دارند، باید قبل از مصرف زنجبیل حتما با پزشک خود مشورت نمایند.
- اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و آسپیرین مصرف می کنید، زنجبیل نخورید.
- مصرف زیاد زنجبیل ممکن است با داروهای قلبی و دیابت تداخل نماید.
- مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی باید در حد متعادل باشد.
- مصرف زیاد زنجبیل ممکن است باعث اختلالات سیستم عصبی مرکزی گردد.
این گیاه با این که از خانواده زنجبیل نیست و در ایران، در اطراف تهران و اراک و سواحل دریای مازندران به طور خودرو به عمل می آید، با این حال در ایران آن را زنجبیل شامی می نامند و اعراب به آن "راسن" می گویند. قسمت مورد استفاده آن ریشه است که همراه با یک ساقه زیرزمینی کوتاه و گوشتدار بوده و بوی آن شبیه بنفشه است واز این نظر شبیه ریشه زنبق است. ریشه آن مقوی، ادرار آور، ضدمیکرب و ضد عفونی کننده قوی است و به همین جهت مسکن گلودرد، برونشیت، گریپ، سیاه سرفه و ناراحتی های ریوی است.
این گیاه از رشد میکروب سل جلوگیری می کند و اشتهای بیماران مبتلا به سل را زیاد می نماید. مقوی معده، روده و کبد است و ریشه آن استفراغ را تسکین می دهد. روی رحم و مجاری تناسلی و ادراری اثرات مفیدی دارد، مخصوصا ترشحات زنانه را برطرف می کند. در موارد قطع عادت ماهانه و یائسگی زودرس آن را تجویز کرده اند. این گیاه عادت ماهیانه دختران را منظم می کند. چون ادرار آور است، در بیماری های کلیه، آب آوردن بافت ها، چاقی ران و باسن و بیماری یرقان تجویز می شود.
ضماد ریشه آن برای درمان عوارض پوستی مانند سودا، ورم پوستی و دانه های جلدی مفید است و برای معالجه نقرس هم توصیه شده است. ریشه آن ضد کرم است. برای معالجه مالیخولیا، وحشت، ترس و اندوه از جوشانده این گیاه استفاده می کنند. کسانی که در رختخواب ادرار می کنند ، بهتر است از جوشانده ریشه این گیاه بنوشند تا دستگاه ادراری آنها تقویت شود. برای بازشدن عادت ماهیانه زنان نیز جوشانده آن مفید است.
مربای زنجبیل شامی با عسل جهت سرفه، تنگی نفس و پاک کردن سینه سودمند است.
ضماد بیخ این گیاه جهت تَرَک کشاله ران و تحلیل ورم ها سودمند است.
این گیاه هم با این که از خانواده زنجبیل نیست، اما به دلیل اینکه بو و طعم آن شبیه به زنجبیل است، آن را "زنجبیل سگ" و به عربی "زنجبیل الکلب" نامند، چون به محض این که سگ این گیاه را بخورد مسموم می شود. برگ های آن مانند فلفل تند است. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ، ساقه و ریشه آن است. در نواحی شمال ایران، بندر گز و نواحی جنوبی می روید. مهم ترین فایده آن، این است که خون را بند می آورد و دانشمندان با مصرف 30 تا 40 قطره از عصاره آن (سه مرتبه در روز) خونریزی های معده، بواسیر و خون رحم را بند آورده اند و به علاوه اثر فوری در جلوگیری از خونریزی های فیبرم رحم و عوارض یائسگی دارد. ادرار آور بوده و برای درمان آب آوردن نسوج، یرقان، رماتیسم و نقرس از آن استفاده می کنند.
ضماد برگ های تازه ی آن برای معالجه دردهای عصبی رماتیسم و درد کمر مفید است. برای معالجه برفک دهان ، آنژین و زخم بینی تجویز می شود، برای تسکین درد دندان ، پنبه را به شیره این گیاه آغشته کرده و آن را در حفره دندان پوسیدگی بگذارید تا درد آن ساکت شود.
دم کرده 5 تا 15 گرم این گیاه در یک لیتر آب را می توان برای بند آوردن خونریزی های داخلی به کار برد.
ضماد برگ های تازه این گیاه برای پاک کردن کک مک ، خال ها و لکه های سیاه پوست اثری قوی دارد. ضماد برگ آن از بین برنده ورم های بدن است. این گیاه دارای ویتامین k است.
زنجبیل گیاهی برای سردردهای بیپایان
دانشمندان توصیه می کنند برای کنترل میگرن از زنجبیل استفاده کنید، زیرا این گیاه دارویی مفید، برای پیشگیری و کنترل میگرن در حد داروهای شیمیایی مصنوعی مدرن که احتمالا دارای عوارض جانبی نیز هستند، موثر است.
طبق نظر دکتر کریشنا سریواستاوا از دانشگاه اودنسن دانمارک، زنجبیل که برای سالهای متمادی در کشورهای مختلف جهان برای درمان سردرد، تهوع و اختلالات عصبی مورد استفاده قرار میگرفته است تأثیری دارد که برای کنترل ناراحتی های فوق از نظر دانش فیزیولوژی منطقی به نظر می رسد.
وی میگوید: زنجبیل مانند آسپرین و برخی از داروهای ضد میگرن، برای کنترل عکس العملهای التهابی شامل هیستامین و درد کمک میکند.
پژوهشگران میگویند زنجبیل میتواند سلول های سرطانی تخمدان را از بین ببرد و فلفل نیز تومورهای لوزالمعده را کوچکتر می کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نتایج این تحقیق شواهد دیگری در مورد فواید برخی انواع ادویه جات در جلوگیری از بروز یا پیشرفت سرطان ارایه میکند.
هر چند تحقیقات در مورد زنجبیل در محیط آزمایشگاهی انجام شده است و تا بررسی این ماده در بیماران سرطانی راه درازی درپیش است ، اما اولین گام در این زمینه محسوب میشود.
دکتر ربکا ریو، استادیار زنان و زایمان مرکز سرطان دانشگاه میشیگان و همکارانش محلول حاوی پودر زنجبیل را بر روی کشت سلول های سرطانی تخمدان آزمایش کردند.
محققان در نشست انجمن تحقیقات سرطان آمریکا اعلام کردند این ماده سلول های سرطانی را به دو طریق از بین میبرد؛ یکی از طریق فرایند خودکشی و در روش دیگر سلول ها خود را هضم میکنند. سرطان تخمدان در بیشتر مبتلایان عود میکند و در نهایت در برابر شیمی درمانی مقاوم میشود.
اگر زنجبیل بتواند سلول های سرطانی را از دو طریق خودکشی و خود خوری نابود کند، مانع از مقاومت بیماری در برابر شیمی درمانی خواهد شد.
زنجبیل به مهار التهاب کمک میکند. التهاب در تشکیل سلول های سرطانی تخمدان نقش دارد. محققان دریافتند خودکشی سلولی با استفاده از زنجبیل اثربخش تر از شیمی درمانی با استفاده از پلاتین است.
سانجای سریواستاوا از دانشکده پزشکی دانشگاه پیترزبورگ میگوید تحقیق دیگری نیز نشان داد ماده CAPSAICIN که عامل ایجاد کننده تندی در فلفل است، در موش ها سلول های سرطانی لوزالمعده را وادار به خودکشی میکند. این ماده باعث مرگ سلول های سرطانی و کاهش قابل توجه حجم تومورها شد.این ترکیب سلول های سرطان لوزالمعده را از بین برد ، اما تاثیری بر روی سلول های طبیعی و سالم لوزالمعده نگذاشت.
سال گذشته محققان در تحقیق بر روی سلول های لوزالمعده در محیط آزمایشگاه به نتایج مشابهی دست یافتند. سرطان لوزالمعده بسیار مرگبار است، بطوری که از میان ? 32 ?هزار تن که هر ساله به این بیماری مبتلا میشوند ? 31?هزار تن آنها جان میسپارند.
پژوهشگران در لس آنجلس نیز دریافتهاند این ماده سلول های سرطان پروستات را نیز از بین میبرد. در تحقیقات دیگری ادویه زردرنگ زنجبیل نیز از گسترش سرطان ریه و سینه در موش ها جلوگیری کرد.
البته کارشناسان خاطر نشان کردند بسیاری از ترکیباتی که سرطان را در موش ها متوقف میکند، همین تاثیر را در انسان ها ندارند.
اخیراً کارشناسان دریافتند که زنجبیل مى تواند سلول هاى سرطانى را از بین ببرد. این مطالعات نشان داد ادویه جات خواصى دارند که مانع از مقاومت سلول ها در برابر درمان ها مى شود و جلوى مقاومت سلول هاى سرطانى را مى گیرد.
علاوه بر این، زنجبیل باعث کنترل تورم و التهاب ها و بهتر شدن حالت استفراغ و تهوع مى شود.
اما زنجبیل بیش از همه باعث مرگ سلول هاى سرطانى تخمدان مى شود.
سلول ها به دو صورت مى میرند:
1) اپاپتوسیس «apoptosis» که در حقیقت خودکشى سلول هاست.
۲) «اتوپگى» autophagy که در حقیقت یک نوع خودهضمى سلول هاست.
در اغلب بیماران مبتلا به سرطان تخمدان که بیمارى مجدداً عود مى کند، بدن در مقابل شیمى درمانى هاى معمول مقاومت نشان مى دهد که در این نوع شیمى درمانى مرگ سلول ها از نوع «اپاپتوسیس» است، اما زنجبیل مى تواند باعث مرگ سلول ها ازنوع «اتوپگى» شود که در کنار نوع اول باعث از بین رفتن مقاومت در برابر شیمى درمانى مى شود.
بنابراین پزشکان به این افراد خوردن زنجبیل را توصیه مى کنند.
تمشک میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت و ... خورده می شود. بوته تمشک در مناطق گرم و مرطوب، در جنگل ها و صحراها می روید و گاهی آن را می کارند.
نام های دیگر تمشک، توت وحشی و سه گلی است. ساقه های تمشک نرم و به رنگ قرمز و دارای خارهای دراز است. برگ های آن متفاوت و بیضی شکل و اطراف آن کنگره کنگره و به شکل دندانه های اره ای است.
گل های تمشک به رنگ های سفید، صورتی یا به صورت خوشه در ماه های مرداد پدیدار می شود و تا مهر دوام می آورد.
قسمت های مورد استفاده بوته تمشک عبارتند از : میوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .
خواص
1- جوشانده 25 گرم از برگهای تمشک در یک لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.2- تمشک سرشار از ویتامین های C وK است و دارای خواص خنک، نرم کننده و ضد اسکوربوت می باشد.
3- تمشک خون را تصفیه می کند و برای کسانی که به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.
4- تمشک یبوست مزاج را معالجه می کند.
5- تمشک برای تسکین درد سودمند است، زیرا تمشک دارای اسید سالسیلیک می باشد.
6- تمشک خون را قلیائی می کند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است.
7- شربت تمشک برای بیماران مبتلا به سرخک و مخملک تجویز شده است.
8- تخم و دانه ای که درتمشک وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود درمعالجه ی یبوست و خشکی مزاج به طور طبیعی بسیارمؤثر است و سبب می شود که یبوست به کلی رفع گردد.
9- شربت تمشک، مخلوط با آب برای رفع تب تجویز شده است.
10- خوردن تمشک برای مبتلایان به مرض قند( دیابت)، تبهای صفراوی، التهاب مجاری ادرار، گلو درد( آنژین ) مفید است.
11- جوشانده 20 تا 50 گرم گل تمشک یا برگ تمشک در یک لیتر آب برای درمان ترشحات زنانگی، خونریزی در فواصل قاعدگی ، اخلاط خونی، وجود خون در ادرار، گریپ، گرفتگی صدا، آب آوردن نسوج و بیماری های پوستی اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده ی غذا یک استکان می خورند.
12- جوشانده گل یا برگ تمشک( به روشی که گفته شد) در استعمال خارجی برای درمان زخم های دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه ها بکار می رود و بیمار با غرغره کردن این جوشانده دهان را می شوید.
13- جوشانده برگ تمشک اسهال و ورم روده را معالجه می کند، بدین منظور باید 40 تا 50 گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت 10 دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید 10 دقیقه دم بکشد. پس از صاف کردن، روزی سه بار، هر بار یک فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.
14- جوشانده فوق برای تسکین درد معده از هر نوع که باشد مانند ترشی معده، نفخ و گاز شکم و تشنج معده مؤثر است.
15- خوردن جوشانده برگ تمشک به مقدار 3 تا 4 فنجان در روز و بین غذاهای اصلی، بند آوردن ادرار را معالجه می کند وبهترین دارو بر ضد درد کیسه مثانه است.
16- اگر 40 تا 50 گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب بریزید و آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه جوشانده و پس از 10 دقیقه دم کشیدن و صاف کردن آن، به مقدار 3 فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، دردهای نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می کند.
17- اگر 100 گرم برگ خشک تمشک را به مدت 10 دقیقه بجوشانید و پس از دم کشیدن و صاف کردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفک، جوش های صورت و یا هر نوع تحریکات دیگر پوست به کار ببرید ، اثر شفابخش دارد.
18- تمشک دارای خاصیت ضد عفونی کننده است.
19- تمشک به علت دارا بودن ویتامین های C وK برای اوره و فشار خون مفید است.
20- برای معالجه کک و مک، ابتدا صورت را خوب بشوئید و سپس ورقه نازکی از تمشک به مدت یک ساعت روی صورت بمالید. این کار را چند بار تکرار کنید تا کک و مک صورت از بین برود.
21- برگ تازه تمشک را اگر بپزند و روی محل بیماری های پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.
22- گوشت پردانه تمشک، دارای خواص توت فرنگی است و ترشی خون را از بین می برد.
23- تمشک،عرق آور است؛ لذا بهترین زهکش سوراخ های پوست است.